Historie


Koret blev etableret i 1979 som Elsted Skoles Forældrekor”. Udover koncerter i den lokale kirke deltog koret i skolens aktiviteter med musikalske indslag.
Efter et par år voksede koret ud af ”forældrerollen” og ændrede navn til Lystrup-Elsted Koret. Korets aktiviteter var på daværende tidspunkt mest koncentreret om lokalområdet, koncerter i Elsted Kirke, herunder samarbejde med strygeorkestret ”Corda” i 1982. Endvidere afholdt koret i nogle år fast julekoncert på Hestehaven i Højbjerg.
I 1985 tog koret initiativ til en lille korfestival i Beboerhuset, hvor kor fra Hadsten, Skødstrup, Løgten, Hinnerup og Todbjerg-Mejlby deltog – det blev starten på et samarbejde med Todbjerg-Mejlby Koret og siden Hinnerupkoret.
1989 blev Lystrup Kirke indviet og i den forbindelse afholdt koret en indvielseskoncert i den nye kirke. Samtidig flyttede koret øvelokale fra Elsted Skole til Lystrup Kirke, hvor koret siden har holdt til og givet koncerter med jævne mellemrum – således med opførelse af Carl Nielsen, Fynsk Forår i samarbejde med Lystrup Kirkes pigekor i 2012 og senest i foråret 2014 med opførelsen af Faurés Requiem og andre franske romantiske værker ved en koncert, hvor også sopranen Julie Kold Vilstrup og barytonen Jacob Evald medvirkede.
I midten af 90’erne startede en tradition i koret med at rejse ud. Den første korrejse i 1994 gik til det nordlige Polen, hvor rejsebureauet formidlede koncert i den lokale majestætiske kirke og det ydmyge plejehjem. En stor oplevelse på mange planer. Efterfølgende blev det Dansk Kirke i Udlandet, som blev omdrejningspunktet for rejserne, og koret har besøgt en lang række byer i Europa bl.a..Paris, Bruxelles, Rotterdam og London.
Hamborg er besøgt flere gange – senest i 2006, hvor koret deltog i de nordiske sømandskirkers julekoncert i Sct. Michaelis Kirke, repræsenterende Danmark. At gennemføre 3 koncerter på èn dag med fuld kirke var en oplevelse.
I 2002 deltog koret i en økumenisk gudstjeneste i Gedächtnis Kirche i forbindelse med Berlin Marathon.
Den seneste rejse i regi af Dansk Kirke i Udlandet gik til Malaga, til den danske kirke i Fuengirola i foråret 2010. Her deltog koret i gudstjenesten Palmesøndag, gav påskekoncert og en lille udendørs cafekoncert for den danske menighed.
Med ”Dansk- Østrigsk Selskab” som formidler var koret i efteråret 2011 i Wien, hvor der bl.a. stod en koncert sammen med et lokalt kor, Conventus Musicus på programmet. Korene havde her hver deres afdeling, hvor LystrupKoret udover danske sange af bl. a. Carl Nielsen og Bo Holten opførte ”Foråret” og ”Efteråret” fra Vivaldi´s ”De fire årstider”(korversion), Schumann, Zigeunerleben og en korsats fra Tjajkofskij`s Eugine Onegin. Fællesværket for de to kor var G. Faurè, Cantique de Jean Racine.
I 2012 var koret i Wagheüsel/Karlsruhe, hvor der igen blev afholdt en koncert sammen med et lokalt kor. Her var fællesværket igen G. Faurè, Cantique de Jean Racine. Desuden opførte LystrupKoret uddrag af N. W. Gade, ”Elverskud” og satser af Erik Haumann, Bo Holten, Knud Jeppesen og Carl Nielsen. Samtidig deltog koret i en korfestival i Karlsruhe.
I efteråret 2013 gik turen til Sydslesvig med koncerter på det danske plejehjem i Flensborg og for den danske menighed i Glücksborg.
LystrupKoret har gennem årene samarbejdet med en del andre kor. Med Todbjerg-Mejlby Koret har der gennem alle årene med jævne mellemrum været et samarbejde – senest om ”Festlige Operatoner” i foråret 2011 med koncerter i Hadsten Kulturhus og i Riddersalen på Gammel Estrup Herregårdsmuseet. Her sattes dansk tekst til en række af romantikkens kendte operakor, som blev opført sammen med to solister Julie Kold Vilstrup og Jacob Evald og et lille ensemble.
Indenfor de sidste 10 år har koret endvidere deltaget i opførelsen af en række større værker, bl.a. Verdis Requiem, Dvoraks Stabat Mater og Brahms’ Requiem sammen med andre amatørensembler som Viby Koret, Viborg Kammerkor, Randers By Kor, LystrupKoret og Aarhus Amatørsymfoniorkester. Senest i foråret 2013, hvor HinnerupKoret, VibyKoret, ÅbyhøjKoret , LystrupKoret sammen med amatørsymfoniorkestret opførte N.W.Gades Elverskud ved koncerter i Rådhushallen, Aarhus og Hadsten Kulturhus.
I efteråret 2012 samarbejdede LystrupKoret med AOF Koret – Horsens om en julekoncert i Lystrup og Tvilum kirker. Udover christmas carols opførte de to kor Anders Öhrwalls Gaudete en juleberetning for recitation, blandet kor og instrumenter.
Koret har gennem årene haft stor glæde af sit samarbejde med Peer Kjær Andersen som akkompagnatør og som komponist/arrangør. Han har som ”huskomponist” deltaget i en del af vore koncerter og rejser. Peer Kjær har bl.a. komponeret en kantate i anledning af korets 25 års jubilæum. Udover denne kantate indeholdt festkoncerten i Lystrup kirke i 2004 bl.a. også G.F.Händel, Kroningshymne, hvor medlemmer af Amatørsynfonikerne deltog.
Koret skiftede i 2009 navn fra Lystrup-Elsted Koret til LystrupKoret, et mere mundret navn, men også udtryk for, at medlemsskaren i LystrupKoret kommer fra større dele af Aarhus området.
LystrupKoret er medlem af Kor72, og deltog bl. a. i Kor 2000 Festivalen i Østjylland ved Gallakoncerten i Musikhuset i Aarhus.